Vårt 12-kantiga vandrarhem

1 maj - 31 augusti 2019

Välkommen till vårt lilla vandrarhem som vi driver i samarbete med Svenska Turistföreningen (STF).
Vi finns i Söderhamns kommun, i Hälsingland. Gå in på visitsoderhamn.se eller hälsingland.se om du vill veta mer om vad kommunen och Hälsingland har att erbjuda.
Växhusets vandrarhem är öppet för allmänna bokningar 1 maj – 31 augusti. Grupper kan i viss mån även boka utanför säsong. Hör av dig i så fall.
Du kan boka vandrarhemmet direkt på nätet här: https://www.svenskaturistforeningen.se/anlaggningar/stf-soderhamnvaxhuset-vandrarhem eller maila till: logi[@]vaxhuset.se Det går även bra att boka på telefon 0702-55 26 13.

Medlemspriser 2019, maj, juni och augusti: enkelrum 400 kr, tvåbäddsrum 500 kr, 4-bäddsrum 800 kr, Sjöstugan 500 kr. Julipriser: Enkelrum 500 kr, tvåbäddsrum 600 kr, 4-bäddsrum 850 kr och Sjöstugan 650 kr.
Frukost serveras under juli. Vuxna 95 kr och barn 60 kr. Alltid ekologiskt och lokalproducerat!
Hyra av linne: 100 kr/bädd. Slutstädning: 150 kr/rum.
Rummen är små hytter bara tänkta för övernattning. Gott om andra utrymmen för gemenskap och aktiviteter. Rummen som har utsikt mot sjön eller trädgården är alla utrustade med våningssängar. (För er som inte vill klättra upp i sängen rekommenderas fyrbäddsrum.)
Dessa priser gäller för dig som bokar direkt hos oss eller genom STF.

solcellen interior

Vandrarhemmet är inrymt i en unik, tolvkantig byggnad med små rum i varje ”tårtbit”. Det finns fem tvåbädds- och två fyrbäddsrum med våningssängar. Rummen har fönster mot sjön eller trädgården. Här bor man i en helt igenom ekologisk miljö. Solel, komposttoalett, solvärmd dusch och ekologiska sängkläder är några exempel.

Dusch och toa finns i byggnaden samt i en separat byggnad utanför. För självhushåll finns ett väl utrustat kök i samma byggnad som receptionen. Det finns även ett utomhuskök med grillplats.

Sjöstugan

För dig som vill bo lite avskilt rekommenderar vi Sjöstugan. Det är en liten stuga alldeles vid sjön bara några meter från bryggan. Den är enkelt inredd, har 12-voltsel från solceller och ett litet självhushåll samt en vedkamin. Utedass ca 10 meter från stugan. Den passar för en till två personer (dubbelsäng, 140cm). Avståndet till vandrarhemmet (duschen) är ca 150 meter och till receptionen drygt 200 meter.

Service

Under juli serverar vi en ekologisk frukostbuffé dagligen mellan kl 8 och 9.

Aktiviteter

IMG 3003 webb

Kanoter och eka finns att hyra, likaså cyklar för den som vill utforska omgivningarna. Ett populärt utflyktsmål är leden upp till Djupdalsberget med den spännande Trollgrottan. Kaffe- eller lunchkorg finns att köpa i caféet.

Andra utflyktsmål som vi kan rekommendera är till exempel Växbo kvarn och linspinneri (20 km) och Skärså – ett gammalt fiskeläge vid havet (30 km).

 

Hållbarhetspris från STF

vandrarhemBåde 2010 och 2014 fick Växhuset utmärkelsen "årets hållbarhetsvandrarhem" av Svenska Turistföreningen.

Varför bygger vi ett hus med tolv kanter?

En viktig orsak är att den nästan runda formen ger energimässiga fördelar. En eldstad med tunga material finns i uppehållsrummet i mitten av huset. Avståndet från eldstaden till alla rum som inryms i "tårtbitarna" blir detsamma. Det blir lätt att hålla värmen utan kalla hörn. Dessutom blir ytterväggens area mindre per kvadratmeter golvyta än i ett rektangulärt hus, vilket sparar energi. El till belysning kommer från solceller på taket. I rummen finns ingen växelström som kan störa nattsömnen. Duschvattnet värms av solpaneler på taket. Våra gäster brukar uppleva tystnaden på natten som en extra kvalité. Hela huset (liksom alla byggnader på Växhuset) är byggt av naturliga material för så liten påverkan på människor och miljö som möjligt.

Husets form ger också sociala fördelar. Det centralt placerade uppehållsrummet blir en träffpunkt som inbjuder till samtal mellan våra gäster.

vandrarhemkokVandrarhemmets utekök och grillplats.