På Gång

novemberljus 2016 Malin och Elisabeth 500x333 Blomman Novemberljus 500x375

Novemberljus

För tredje året i rad anordnar vi en lyskväll med eldar, levande ljus, hemgjord aroniaglögg, försäljning av ekobyns egna produkter, soppkök, och ett välfyllt café, som vanligt är allt ekologiskt och hembakat.
Välkommen till en stämningsfylld afton på Växhuset, lördag 18 november, kl 16 – 19!

 

Kurser våren 2017

Vi lever i en orolig värld och står idag inför större utmaningar än någonsin tidigare. För att klara omställningen till en hållbar livsstil krävs kunskaper av ett slag som vi idag inte primärt får lära oss i skolor och universitet. Vi behöver ta tillvara äldre generationers erfarenheter och använda all vår kreativitet för att skapa helt nya lösningar på hur vi ska leva och förhålla oss till resten av naturen. På Växhuset har vi i snart tjugo år arbetat med att utveckla idéer för en ny tid med nya utmaningar. Vi har försökt lära oss av andras erfarenheter och misstag och ibland gjort våra egna. Permakultur är ett bra och jordnära verktyg för att bygga hållbara bosättningar. Det har vi studerat och vill förmedla genom våra kurser.
Alla våra kurser hålls här på plats i Mobodarne, i södra Hälsingland. Du bor i vårt 12-kantiga vandrarhem eller i en liten stuga vid Edesjön.

Maten lagar vi ibland tillsammans i gästköket eller äter i vår servering i vårt ombonade växthus. Vi använder så många egna råvaror som möjligt i vår matlagning. Hela miljön här är skapad för att representera de tankar och idéer som vi förmedlar i våra kurser. Det gäller allt från byggmaterial till energilösningar och egna odlingar. Maten är laktovegetarisk och lagad av ekologiska råvaror. Vi värnar om den lilla skalan i alla sammanhang och har därför aldrig mer än 10 deltagare i varje grupp.


Priser: 2-dagarskurs (Hållbara grunder, Permakultur och Retreathelg) inkl. mat och boende (del i tvåbäddsrum), en natt, samt moms: 2200 kr. Enkelrumstillägg 150 kr. Rabatt för STF-medlem 200 kr.
3-dagarskurs (Näverslöjd) 3300 kr inkl mat och boende, två nätter. Enkelrumstillägg 300kr. Rabatt för medlem i STF 300 kr.
Bokning och betalning senast tre veckor före kursstart. Bokning görs på telefon 0702 - 55 26 13 eller mail: info[@]vaxhuset.se.

Kursprogram
kurser8-9 april: Permakultur, introduktion (PK1) Kurs i grundläggande permakulturdesign. (Kan byggas på med PK2-4 för en komplett PDC.) Ledare Ralf Palmpers.

6-7 maj: Hållbara grunder. Kretsloppsanpassat byggande och boende utifrån permakulturkonceptet (PK3). En kurs för dig som vill bygga hållbart eller kanske rusta ett gammalt hus på ett hållbart sätt. Rekommenderas även för dig som planerar att köpa en gård eller villa för att veta vad man bör beakta ur hållbarhetssynpunkt. Ledare Ralf Palmpers.

20-21 maj: Preliminärt: Ätliga vilda växter. Lär dig hitta maten i naturen! Ledare Dan Uhrbom.

3-4 juni: Odling enligt permakulturprinciperna (PK2). Fokus i huvudsak på trädgårdsodling, grundläggande. Ledare: Ralf Palmpers och Maren Rohwedder.

30 juni – 2 juli: Näverslöjd. Tredagarskurs i att sy i näver och tillverka burkar ur ett stycke. Ledare: Karin Lundholm. Kursen anordnas i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

För information om kurserna, se nedan

Hållbara grunder

Det här är kursen för dig som vill få en introduktion till ett mera hållbart liv. Den bygger helt på våra lösningar här på Växhuset. Vi går noggrant igenom hur vi har byggt upp stället från grunden till energilösningar samt vatten och avlopp. Hur man kan komma igång med att odla en del av sin egen mat ingår också i kursen.
pg6Du som t ex står i begrepp att köpa ett hus får här massor av värdefulla tips om vad du bör tänka på för att inte hamna fel från början. Du som har ett hus och vill göra förändringar för att göra huset mera miljöanpassat får här en bra introduktion. Vilken energilösning skall jag välja? Vilket toalettsystem är bäst? Vilka färger och material bör jag välja?
Även du som bor i lägenhet och vill hållbarhetsanpassa ditt liv får här en massa tips. Hur ska jag göra mitt resande mera hållbart? Hur kan jag minska min miljöbelastning genom mina vardagliga val av mat, kläder, energi med mera? Dessa och många andra frågor diskuteras i kursen. Den leds av Ralf Palmpers, Växhusets miljöpedagog, men du får även träffa och får tips av några av de andra i ekobyn.

Designkurs i Permakultur (PDC)

pg5Kursen är uppdelad på 4 fristående helger som med vissa undantag (se nedan) kan läsas var för sig. Tillsammans ger den rätt till certifikat i Permakultur. Den ges vanligen en gång per år. 2017 ger vid del 1, 2 och tre under våren. Varje del omfattar 18 timmar. Kurserna leds av Ralf Palmpers, miljöpedagog, Anders Persson, trädgårdsodlare och omställningsaktivist, Maren Rohwedder, trädgårdsmästare och agronom, med flera. Boende i vårt vandrarhem (STF Söderhamn/Växhuset vandrarhem) ingår och är en förutsättning då även deltagande på kvällen är obligatoriskt. Middagarna lagar vi tillsammans medan frukost och lunch äts i serveringen.
PK1: Den första helgen ger grundläggande designkunskap. Här går vi igenom systemets principer för hållbara bosättningar. Vi går igenom den speciella metodik som är grunden för Permakultur, liksom dess historia samt hur Permakultur kan vara en hjälp för den som själv vill leva mera hållbart och arbeta för en hållbar samhällsutveckling.
PK2: Den andra helgen bygger vidare på de grundläggande permakulturprinciperna. Här är fokus på en mera lokal försörjning genom att odla och producera sin egen mat. Kunskap om jorden, om sådd och skolning av växter samt hur växter, djur och människor kan integreras på ett hållbart och effektivt sätt. Teori och praktik varvas.
PK3: Systemlösningar för hållbart byggande och boende. Utifrån principerna går vi igenom hur de kan ligga till grund för att skapa en hel bosättning som stödjer en hållbar utveckling. Vi går igenom energilösningar, materialval, värme, ventilation, avfall, toalettlösningar, kart- och ritteknik med mera.
PK4: Certifieringshelg för den som vill ta PDC. Förkunskaper PK1, PK2 och PK3. Vi jobbar med designövningar i grupp och enskilt. Permakulturrörelsen, diplomeringsprocessen samt ekobyar och alternativa penningsystem.

Näverslöjd

pg4Under ledning av den kända slöjdaren Karin Lundholm får du kunskaper att sy i näver och att tillverka näverburkar ur ett stycke. Kursen går veckan efter midsommar vilket är rätt tid för att ta näver från björken. Du får gå igenom alla steg i tillverkningen av en näverburk från att hugga materialet till dekoration. Material ingår i kursen. Karin Lundholm har varit en pionjär inom olika material och slöjdtekniker. Hennes kraftfulla och funktionella arbeten har uppmärksammats på utställningar runt om i världen där hon även har föreläst och undervisat.
Björknäver har många goda egenskaper. Det skyddar mot fukt och röta. Det är tätt och isolerar mot vind, kyla och värme och har därför stor användning till taktäckning, isolering och som botten i tjärdalar. Det är segt och formbart. Näversulor i skor håller fötterna torra och varma. Hela näversjok kan vikas och sys ihop med rötter till starka och lätta askar och korgar eller formas till burkar som bevarar aromen i kryddor och livsmedel.
Näverholk är en äldre benämning på en burk där den inre cylindern är urslagen i ett helt stycke från en björkstam. Den yttre cylindern är som regel sammanfogad med ett lås. Nävrets egenskaper ger burken fasthet utan tillsats av lim. Näverburkar av det här slaget har en långtgående tradition i Hälsingland. Fokus i kursen ligger på att tillverka en näverburk men du får även pröva på andra tekniker.
Att använda näver är miljömässigt utmärkt och passar därför perfekt in i det permakulturkoncept som vi arbetar med här på Växhuset. Under kursen får du även en kort introduktion till Permakultur och en guidning genom vår ekoby. Mat och logi ingår i kursavgiften. Karin Lundholm

Retreathelg med Yoga

pg2Att medverka till en hållbar utveckling kräver också vila och balans. Yoga är ett utmärkt hjälpmedel för att tanka energi och hitta en balans mellan kropp och själ. Aktuell forskning visar att yoga kan sänka blodtrycket och minska stressrelaterade sjukdomar. Under en retreathelg på Växhuset får du under ledning av yogaläraren Katja Fedrowitz från Uppsala lära dig en del kroppsövningar, andning och meditation som ger styrka och avkoppling. Katja lär ut Hatha-yoga och vänder sig både till nyfikna nybörjare och till den som tidigare prövat yoga.
pg3
Under helgen får du även lära dig mer om hållbar utveckling och njuta av en fin omgivning med trädgård, sjö och skog. Tid finns även för egna meditativa promenader i skog och mark. Du får också njuta av Växhusets goda vegetariska mat i en harmonisk miljö som bidrar till vila och återhämtning.

Ekoby Växhuset välkomnar dig!

pg1Just nu ligger fokus här på att utveckla en boendegemenskap med ekologiska förtecken. I Ekoby Växhuset är vi idag tre hushåll och ytterligare två andelar finns att tillgå. Vi är fem vuxna och två barn som bor här permanent. Med våra gemensamma kunskaper kan vi ta nästa steg i våra strävanden mot ökad hållbarhet.
Ekoby Växhuset består av fem tomter och en samfällighet med gemenskapsanläggning. Två tomter finns till salu med tillhörande andelar i samfälligheten. Du som är intresserad av att få utförlig information och en visning av byn är välkommen hit. Du anmäler ditt intresse till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Mer om ekobyn kan du läsa här.