På Gång våren - sommaren 2018

Växhusets vandrarhem

är öppet för bokningar mellan 1 maj och 31 augusti. Under september och oktober finns det möjlighet för grupper att boka in sig. Kontakta oss direkt i så fall.

Växhusets café och gårdsbutik

Växhusets trädgårdscafé öppet tisdag - söndag kl 12-17 fram till avslutningen vid Augustimarknaden som hålls lördag den 25 augusti.
Mycket välkomna!

 

IMG 4378 webb

Kurser sommarsäsongen 2018

Premiär för vår nya kurs: ”Leva hållbart – grundkurs i Permakultur” som helt bygger på Växhusets koncept för ett hållbart sätt att bygga och bo. Den ger en grundläggande förståelse för Permakulturens principer.

Under två dagar får du njuta av vår miljö, äta mat producerad på gården och ta del av våra erfarenheter under ledning av Växhusets pedagoger. För den som vill går det att bygga vidare på grundkursen för att få ett komplett PDC (permakulturcertifikat). Kursen ersätter tidigare grundkurser i bland annat ekobygg, odling och permakultur steg 1.

Den ges under två intensiva dagar (vanligen lördag – söndag). Start klockan 10 dag 1 och avslut klockan 16 dag 2. Kursen ges i samarbete med Studiefrämjandet och Svenska Turistföreningen. Kursavgiften inkluderar mat och boende på vårt vandrarhem.

Innehåll: Genomgång av Växhusets permakulturlösningar: Hållbara konstruktioner, materialval, värme, ventilation, solenergisystem, toalettlösningar, avlopp, växthuset samt jordkällaren. Grundläggande designprinciper för boende och odlingar. Jordens betydelse för odlandet, växelbruk, kompostering, odlingslimpor, plantering, biokolning, smådjurshållning och omhändertagande av skörden.

Under 2018 ges kursen följande dagar: 10-11 maj, 16-17 juni, 4-5 augusti och 1-2 september.

Kursen kan bokas genom Svenska Turistföreningen här senast en månad före kursstart. Vid sen anmälan ta direkt kontakt med Växhuset för att höra om det finns platser kvar.

Kursavgift: 2200 kr, för medlemmar i STF, inklusive boende (del i 2-bäddsrum, en natt), mat, studiematerial och moms. För icke medlem tillkommer 200 kr. Enkelrumstillägg 200 kr. Extra övernattningar kan förbokas.

018 webb

Permakultur, steg 2: Fortsättningskurs i Permakultur med inriktning mot PDC. Kursen vänder sig till dig som tidigare gått PK 1 eller den nya kursen ”Leva hållbart”, se ovan.

Kurstid: fredag 5 oktober kl 16.00 – söndag 7 oktober kl 16.00.

Pris: 2500 kr inklusive två övernattningar, kurslitteratur och mat.

För mera information och anmälan: Kontakta Växhuset

 

Vilda växter och Raw Food

Dan Uhrbom foto Camille PolskFoto: Camille Polsk

En praktiskt inriktad kurs i hur man kan ta till vara det vilda som växer i vår natur och leva ett långt, friskt och resurssnålt liv genom Raw Food - kost. Ledare är Dan Uhrbom från Värmland.

Dan Uhrbom är en av Sveriges mest kunniga personer på vilda ätbara växter och ekologisk odling. Han bor idag i Molkom i Värmland och håller kontinuerligt kurser inom ekologisk odling, växtvandringar, meditation, hälsa och Raw Food runt om i Sverige.

Dans intresse för rå veganmat och hälsa tog sin början redan 1966 och han har sedan dess utvecklats från maskiningenjör till ”livsingenjör”. Hans stora intresse är att få fler att se världen ur ett större helhetsperspektiv, då han menar att allting påverkar allting annat och att det andliga finns i precis allt.

Kursen går lördag kl 10 – söndag kl 16, 9 – 10 juni.

Pris: 1800 kr. I priset ingår, förutom kursen, övernattning i Växhusets vandrarhem (del i 2 eller 4-bäddsrum), mat (lagas tillsammans i gruppen) och en guidning genom Växhusets ekoby.

Kursinnehåll:

Dan berättar om de gröna, ätliga växternas betydelse för alla däggdjurs hälsa. De innehåller alla näringsämnen och är basen för våra kroppar, enligt Dan. Han berättar också om vännerna mikroorganismerna i naturen och deras viktiga, välgörande verksamheter i jorden och i växterna, respektive i tarmarna och i cellerna hos både människor och djur.

Promenad i omgivningarna kring Växhuset då vi plockar vilda växter till de gemensamma måltiderna.

Dan demonstrerar hur man gör en uppiggande grön smoothie gjord på vilda växter som vi plockat, med frukt och hela bär i, samt hur man gör groddar.

Vi gör också crackers och frackers som torkas i ugnen tills nästa dag.

Vi mal gröna blad i handkvarnen och gör matgodis i matberedaren av gröna blad, dadlar, pumpafrö och kokosolja som blir till bollar rullade i kokosflingor.

Tillsammans med Dan gör vi också en vildaväxt-tårta med en tårtbotten av dadlar som t.ex. mixas med mandlar eller pumpafrön, kokosolja, vildväxande gröna blad och lite vanilj och/eller kakaopulver.

Samtal om gröna blad och om hur man på vintern kan använda färska råvaror från skogen. Vi syrar vitkål och vilda blad. Ta med dig ett par små glasburkar 0,3 & 0,2 liter - med skruvlock går utmärkt.

Vi gör olika röror såsom vegankaviar, spiralis-spagetti med tomatsås, tallkvist-pesto med mera så det blir en inspirerande måltid som vi äter tillsammans med nya crackers, kokosfett, frackers.

Vi orienterar oss något bland infektioner och sjukdomar, om vaccinationer, kolloidalt silver, MMS och enkel fasta detox i den mån vi har tid och intresse. Båda dagarna avslutas med avsikts-meditation och lite god efterrätt.

Anmälan görs direkt till Växhuset via mail eller telefon!