Vårt 12-kantiga vandrarhem

Välkommen till vårt lilla vandrarhem som vi driver i samarbete med Svenska Turistföreningen (STF).

Vi finns i Söderhamns kommun, i Hälsingland. Gå in på visitsoderhamn.se eller hälsingland.se om du
vill veta mer om vad kommunen och Hälsingland har att erbjuda.

Växhusets vandrarhem är öppet för allmänna bokningar 1 juni – 30 augusti 2022.
Grupper kan i viss mån även boka utanför säsong. Hör av dig i så fall. 
Vi vill helst att du bokar vandrarhemmet på Svenska Turistföreningens hemsida.

Medlemspriser 2022
Enkelrum 470 kr
Tvåbäddshytt med våningssäng 570 kr
Tvåbäddsrum 670 kr
Familjerum för två vuxna och upp till 2 barn (två våningssängar) 870 kr
Hyra av linne: 150 kr/bädd
Extra städavgift för den som har husdjur med sig:150 kr/rum

Rummen är små hytter bara tänkta för övernattning. Gott om andra utrymmen för gemenskap och aktiviteter. Rummen har utsikt mot sjön eller trädgården. Fyrbäddsrummen har våningssängar.
Dessa priser gäller för dig som är medlem i STF. För icke medlem tillkommer 50 kr/person/natt. (25 för barn.)

solcellen interior

Vandrarhemmet är inrymt i en unik, tolvkantig byggnad med små rum i varje ”tårtbit”. Det finns tre tvåbädds- och tre fyrbäddsrum samt tre enkelrum. Här bor man i en helt igenom ekologisk miljö. Solel, komposttoalett, solvärmd dusch och ekologiska sängkläder är några exempel. Dusch och toa finns i byggnaden samt i en separat byggnad utanför. För självhushåll finns ett väl utrustat kök i samma byggnad som receptionen. Det finns även ett utomhuskök med grillplats.

Trädgården med fokus på det ätbara är en speciell upplevelse. Vi har byggt den utifrån permakulturkonceptet. På skyltar kan du ta del av konceptet. Under juni - augusti finns ett förtroendefik där du kan köpa glass och enklare fika.

Service

Det finns en liten butik öppen dagligen kl 8-9.30. Där finns frukostprodukter och en del andra ekologiska produkter samt böcker att köpa. Receptionen är öppen samtidigt med butiken kl 8-9.30. Även andra tider när personal finns på plats hålls butiken öppen. Under juli kan frukost beställas.

Aktiviteter

IMG 3003 webb

Kanoter och eka finns att hyra, likaså cyklar för den som vill utforska omgivningarna. Ett populärt utflyktsmål är leden upp till Djupdalsberget med den spännande Trollgrottan.
Andra utflyktsmål som vi kan rekommendera är till exempel Växbo kvarn och linspinneri (20 km) och Skärså – ett gammalt fiskeläge vid havet (30 km).

 

Hållbarhetspris från STF

vandrarhemVid flera tillfällen har Växhuset erhållit utmärkelsen "årets hållbarhetsvandrarhem" av Svenska Turistföreningen.

Varför bygger vi ett hus med tolv kanter? 

En viktig orsak är att den nästan runda formen ger energimässiga fördelar. En eldstad med tunga material finns i uppehållsrummet i mitten av huset. Avståndet från eldstaden till alla rum som inryms i "tårtbitarna" blir detsamma. Det blir lätt att hålla värmen utan kalla hörn. Dessutom blir ytterväggens area mindre per kvadratmeter golvyta än i ett rektangulärt hus, vilket sparar energi. El till belysning kommer från solceller på taket. I rummen finns ingen växelström som kan störa nattsömnen. Duschvattnet värms av solpaneler på taket. Våra gäster brukar uppleva tystnaden på natten som en extra kvalité. Hela huset (liksom alla byggnader på Växhuset) är byggt av naturliga material för så liten påverkan på människor och miljö som möjligt.

Husets form ger också sociala fördelar. Det centralt placerade uppehållsrummet blir en träffpunkt som inbjuder till samtal mellan våra gäster.

vandrarhemkokVandrarhemmets utekök och grillplats.